• cze : 6 : 2017 - Jak urządzić kino domowe w salonie?
  • lis : 24 : 2016 - Jak przechowywać produkty w lodówce?
  • kwi : 19 : 2015 - Dla kogo mikro-wieża?
  • kwi : 17 : 2015 - Telewizor – czy jest dziś potrzebny?
  • lut : 19 : 2015 - Jakie wyposażenie kuchni pomoże Ci być zdrowym (i schudnąć)?

Kuchnia to serce każdego domu. To tutaj spędzamy największą część czasu. Spotykamy się przy kuchennym stole jedząc posiłki. Aby móc  przygotować nasze ulubione potrawy i dania każda Pani lub Pan domu musi posiadać pokaźny zestaw garnków. Wysokiej jakości naczynia  sprawią, że jakość potraw jest o wiele wyższa, a domownicy mogą cieszyć się zdrowym i aromatycznym jedzeniem o każdej porze dnia.

kitchen-fails-12

Jakie garnki są niezbędne w kuchni?

Każdy kucharz wie, że w prawdziwej kuchni nie wystarczy kilka garnków. Potrzebujesz garnka klasycznego do zupy czy ziemniaków, rondelka do sosów, szybkowaru do duszenia mięsa czy garnek do gotowania na parze dla miłośników dietetycznych przekąsek. Nie można zapominać o patelniach we różnych rozmiarach do przygotowywania mięs i ryb.

Aluminiowe, stalowe czy miedziane?

Kiedyś święciły prym, obecnie mają wielu przeciwników. Ponoć wydzielają się z nich szkodliwe dla zdrowia substancje, dlatego jak najszybciej należy je wymienić na inne. Garnki aluminiowe, bo o tych mowa, wcale nie są szkodliwe dla zdrowia. Pokryte grubą warstwą emalii czy teflonu sprawia, że są bezpieczne. Wyróżniają się dobrym przewodzeniem ciepła i doskonałą odpornością. Garnki stalowe z kolei, są znane z wysokiej odporności na zarysowania. Można bez przeszkód używać ich do kuchenek indukcyjnych a także do piekarników. Na rynku dostępne są też garnki miedziane, które zadowolą koneserów. Warto ich używać ponieważ idealnie przewodzą ciepło i równomiernie się nagrzewają. Poza tym są ciężki i bardzo drogie. To garnki z najwyższej półki i warto o nie odpowiednio dbać.

Powłoka ma znaczenie

Oprócz materiału, z którego zostały wykonane garnki, warto zwrócić uwagę na powłokę, którą są pokryte. To powłoka ma bezpośredni kontakt z pożywieniem, które przygotowujemy. Garnki pokryte emalią są antybakteryjne, nie zawierają substancji chemicznych i wykazują wysoką odporność na działanie kwasów czy zasad. Naczynia pokryte tytanem są praktycznie nie do zdarcia. Są odporne na działanie kwasów i zasad, a także można używać do mieszania sztućców. Garnki pokryte teflonem, są wybierane przez miłośników zdrowej i lekkiej kuchni. Można w nich smażyć bez tłuszczu, ale z kolei do mieszania należy wybierać drewnianych lub gumowych sztućców. Możesz zainwestować też naczynia pokryte ceramiką. Nie przywierają i są odporne na zarysowania. Nadają się też do kuchenek indukcyjnych.

Zakup najlepszego garnka musi być poprzedzony chwilą refleksji. Zwróć uwagę aby garnki były funkcjonalne i wyróżniały się estetycznym wyglądem. Ich cena waha się od kilkunastu do kilkuset złotych za pojedynczą sztukę. Jeśli szukasz wysokiej jakości garnków zajrzyj na stronę www.euro.com.pl/garnki.bhtml.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Categories: AGD dla mamy

Wpisz Komentarz


Wybrane Wpisy

  • Archiwa

  • Reklama