• paź : 12 : 2017 - Na co zwrócić uwagę wybierając sprzęt AGD?
  • cze : 6 : 2017 - Jak urządzić kino domowe w salonie?
  • lis : 24 : 2016 - Jak przechowywać produkty w lodówce?
  • kwi : 19 : 2015 - Dla kogo mikro-wieża?
  • kwi : 17 : 2015 - Telewizor – czy jest dziś potrzebny?
Kiełkownik Plantico

Fot. Kielki-sklep.pl

Kiełki to jeden z najzdrowszych produktów żywnościowych. W kiełkujących nasionach ukryta jest moc witamin i mikroelementów, a przy tym pyszny dodatek do potraw. Podwójną radość sprawia ich samodzielna hodowla w domu – miło jest obserwować, jak wzrastają wybrane przez  gatunki kiełków, miło tez mieć pewność, że pochodzą one z pewnego źródła. Jeśli często jemy kiełki, warto kupić specjalne naczynie do kiełkowania.

Najpopularniejszy obecnie typ kiełkownic to naczynia piętrowe, np. marki Bio-Natura lub  Plantico (oba w ofercie sklepu Kielki-sklep.pl.  Są to urządzenia trójpoziomowe, umożliwiające zróżnicowanie hodowli. Składają się z pokrywki gwarantującej utrzymanie optymalnej temperatury i wilgotności, szalek do kiełkowania o średnicy 20 cm, syfonów regulujących odpływ wody, wentylatorów (zapewniających swobodną cyrkulację powietrza) oraz zbiornika gromadzącego wodę.

Korzystanie z naczynia jest bardzo proste: wypłukane nasiona rozkładamy luźną warstwą na dnie każdej tacki – na każdej tacce możemy zasiać inny gatunek kiełków. Na górną tackę wlewamy 500 ml letniej wody, nakładamy przykrywkę. Woda przecieknie do dolnych tacek i do zbiornika na spodzie. Nawadniania należy dokonywać 2-3 razy dziennie. Naczynie do kiełkowania należy ustawić w jasnym, ale nie nasłonecznionym miejscu. Pamiętajmy, by starannie czyścić naczynie przed każdym wysiewem, najlepiej za pomocą miękkiej szczoteczki i octu winnego.

 

Tego typu kiełkownica jest idealna przede wszystkim do drobniejszych nasion (rzeżucha, lucerna, rzodkiewka, gorczyca, kozieradka).

Na zdrowie!

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Categories: Ekologia

Wpisz Komentarz


Wybrane Wpisy

  • Archiwa

  • Reklama