• lis : 24 : 2016 - Jak przechowywać produkty w lodówce?
  • kwi : 19 : 2015 - Dla kogo mikro-wieża?
  • kwi : 17 : 2015 - Telewizor – czy jest dziś potrzebny?
  • lut : 19 : 2015 - Jakie wyposażenie kuchni pomoże Ci być zdrowym (i schudnąć)?
  • gru : 17 : 2014 - Nagrody Darwina, a sprzęt domowy

Podstawowy podział ekspresów opiera się na sposobie parzenia kawy – tym samym wyróżniamy trzy podstawowe grupy, które różnią się budową, funkcjami oraz sposobem działania. Oto one:

Ekspresy przelewowe są najprostszymi ekspresami pozwalającymi na przygotowanie tylko jednego rodzaju kawy. Ich działanie jest także nadzwyczaj proste: woda podgrzewana jest przez grzałkę, a następnie zostaje przelana do komory zasypowej. Następnie przepływa przez filtr, w którym umieszczona jest wcześniej zmielona kawa. Gorąca woda jest filtrowana, a gotowa kawa zostaje przelana do szklanego dzbanka.

Ekspresy kombinowane są sprawdzonym i jakże praktycznym połączeniem ekspresu ciśnieniowego i przelewowego tym samym pozwalają przygotować zarówno kawę kawę filtrowaną, espresso i cappuccino. Są tym samym dobrym rozwiązaniem wszędzie tam, gdzie w jednym czasie wiele osób chciałoby się napić kawy – m.in. w biurach czy hotelach.

Ekspresy ciśnieniowe oferują dużo więcej możliwości niż ekspresy przelewowe i kombinowane (przelewowo-ciśnieniowe). Za ich pomocą przygotujemy m.in.: prawdziwe włoskie espresso, a także wachlarz kaw mlecznych: cappuccino, caffelatte i latte macchiato. Są najliczniejszą grupą urządzeń do przyrządzania kawy – mają swoje podgrupy i kolejne kategorie, które różnią się m.in.: wysokością ciśnienia, sposobem montażu i obsługą.

Biorąc pod uwagę wysokość ciśnienia ekspresy ciśnieniowe dzielimy na:

ekspresy niskociśnieniowe wytwarzające ciśnienie o wartości około 3-4 barów.
W ekspresach niskociśnieniowych para wodna powstaje w hermetycznie zamkniętym zbiorniku, co pozwala na wytworzenie się tzw. hydrociśnienia, powodującego wtłoczenie wody do filtra wcześniej wypełnionego zmielonymi ziarnami.

ekspresy wysokociśnieniowe posiadające specjalną pompę wytwarzającą ciśnienie
o wartości 15-18 barów. Pod wpływem ciśnienia gorąca woda podgrzana uprzednio przez grzałkę jest wtłaczana silnym strumieniem do bloku zaparzającego.

Ze względu na sposób obsługi ekspresy ciśnieniowe dzielimy na:

ekspresy ciśnieniowe ręczne potocznie zwane też manualnymi lub kolbowymi. W zależności od budowy pozwalają na przygotowanie jednej bądź dwóch filiżanek espresso. Do powyższej grupy zaliczamy zarówno modele wysoko- jak i niskociśnieniowe. W niektórych ekspresach kolbowych możemy stosować zarówno kawę mieloną jak i kawę w saszetkach E.S.E ( Easy Serving Espresso) – jej plusem jest perfekcyjnie odmierzona ilość kawy niezbędnej do przygotowania idealnego espresso. Ciekawym rozwiązaniem zastosowanym w ekspresach manualnych jest specjalny adapter filtr crema, umożliwiający przygotowanie kawy z charakterystyczną kremową pianką w kolorze orzechowym.

Większość modeli ręcznych, posiada praktyczną dyszę do spieniania mleka, umożliwiająca przygotowanie cappuccino lub jak w przypadku modelu EC 850M – automatyczny system spieniania mleka IFD, który pozwala na przygotowanie zarówno cappuccino jak i latte macchiato.

ekspresy ciśnieniowe automatyczne są najbardziej technologicznie zaawansowanymi urządzeniami służącymi do przygotowania kawy. Co ciekawe – właśnie w przypadku tych modeli obsługa jest najprostsza. Jest to także jedna z największych grup obejmująca wyłącznie ekspresy wysokociśnieniowe (min. 15 barów) i dzieląca się na kilka podkategorii. Wybierając ekspres automatyczny warto zwrócić uwagę na szereg funkcji, które dany model posiada – funkcji, które w znaczny sposób ułatwią nam jego codzienne użytkowanie i tym samym sprawią, że będziemy się cieszyć smakiem wybornej kawy. Do najważniejszych z nich należą:

  • Automatyczny system spieniania mleka IFD (patent marki De’Longhi) pozwalający na przygotowanie kawy za pomocą tylko jednego przycisku. System IFD oparto na odpowiednich proporcjach mleka, powietrza i pary – naciśnięcie jednego przycisku pozwala przygotować gorące i spienione mleko do cappuccino, latte macchiato czy caffelatte. Dzbanek z zimnym mlekiem umieszcza się w ekspresie, a po naciśnięciu przycisku mleko i kawa przygotowywane są jedno po drugim i wlewane do filiżanki.
  • System Cappuccino – niektóre ekspresy automatyczne wyposażone są w specjalną dyszę, za pomocą której można samemu podgrzać i spienić mleko. Wystarczy zanurzyć końcówkę dyszy w dzbanku z zimnym mlekiem, odkręcić pokrętło pary i już po chwili kremowa pianka z mleka będzie gotowa.
  • Bezprzewodowy system zaparzania – sprawia, że kawa za każdym razem przygotowywana jest ze świeżo zmielonych ziaren. Odpowiednia konstrukcja oraz kompaktowe wymiary modułu zaparzacza gwarantują optymalną dystrybucję ciepła, a co za tym idzie idealną temperaturę przygotowania kawy espresso. Moduł zaparzacza można w prosty sposób wyjąć, co umożliwia łatwe czyszczenie wnętrza ekspresu.
  • Wbudowany młynek żarnowy – wszystkie ekspresy automatyczne De’Longhi wyposażone są w żarnowe młynki do kawy, dzięki czemu napar, który w nich przygotowujemy jest zawsze świeży i aromatyczny. 13-stopniowa regulacja zmielenia daje możliwość odpowiedniego ustawienia młynka w celu uzyskania kawy espresso o idealnej konsystencji i z kremową pianką na powierzchni.
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Categories: Ekspresy do kawy

Wpisz Komentarz


Wybrane Wpisy

  • Archiwa

  • Reklama