• cze : 6 : 2017 - Jak urządzić kino domowe w salonie?
  • lis : 24 : 2016 - Jak przechowywać produkty w lodówce?
  • kwi : 19 : 2015 - Dla kogo mikro-wieża?
  • kwi : 17 : 2015 - Telewizor – czy jest dziś potrzebny?
  • lut : 19 : 2015 - Jakie wyposażenie kuchni pomoże Ci być zdrowym (i schudnąć)?

Moda na zdrową żywność, opartą na tradycyjnych składnikach i ekologicznych, nisko przetworzonych produktach trwa w Polsce już od dobrych kilku lat i najwyraźniej nie słabnie. Zdaje się nawet, że rozwój technologii w branży AGD wręcz sprzyja kultywowaniu trendu „slow food”: producenci sprzętów i gadżetów kuchennych szybko zrozumieli, jaki potencjał stanowi ta część rynku, która trafia do odbiorców zmęczonych „kulturą fast foodów”, szukających alternatywy w kwestii stylu życia, odżywiania, aranżacji przestrzeni czy sposobu spędzania czasu.

Pomijając już oczywistą i godną pochwały kwestię coraz wyższych standardów ekologicznych, jakie spełniać muszą obecne na rynku sprzęty gospodarstwa domowego, rośnie zainteresowanie akcesoriami umożliwiającymi choćby pozorny powrót do „tradycyjnych” sposobów domowego wytwarzania żywności oraz realnie wpływającymi na wartość przygotowywanych posiłków.

Przykładem takiego urządzenia może być automat do pieczenia chleba, który zrobił zawrotną karierę wśród amatorów kuchennych eksperymentów. Ten stosunkowo niedrogi sprzęt pozwala na domową produkcję wypieków najwyższej jakości: w zależności od zastosowanych mieszanek, można dzięki niemu w kilka godzin uzyskać świeży i najwyższej jakości chleb pełnoziarnisty, smakowy, na zakwasie, na drożdżach, z bakaliami, na słodko – dobór składników zależy tylko od indywidualnej inwencji, resztę wykona za nas maszyna.

Marzymy nie tylko o wypełniającym nasze domy zapachu samodzielnie upieczonego chleba; sentymentem darzymy również aromat świeżo zmielonej kawy, który wielu z nas pamięta z dzieciństwa. Pomimo faktu, iż sklepowe półki uginają się pod ciężarem liofilizowanych „napojów kawowych” oraz kaw mielonych fabrycznie, elektryczne młynki do kawy w mniej lub bardziej designerskich formach nadal cieszą się zainteresowaniem miłośników kulinarnego stylu retro. Podobnie zresztą jak bardzo popularne, coraz ciekawsze w formie młynki do przypraw, będące nie tylko ozdobą kuchni, ale też gwarantujące zachowanie pełni aromatu dodawanego do potraw pieprzu i ziół.

Popularność niestandardowych sprzętów kuchennych warunkują nie tylko względy smakowe, ale także zdrowotne – przekonanie, że „domowe” jest zdrowsze, bardziej odżywcze i higieniczne jest związane z coraz wyższym stopniem przetworzenia kupnej żywności i malejącym zaufaniem społeczeństwa co do jej wartości dietetycznych. Nasza świadomość odnośnie zasad zdrowego odżywiania oraz wpływu diety na jakość życia sprawia, że z coraz większą uwagą przyglądamy się nie tylko temu, co jemy, ale i w jaki sposób przygotowujemy posiłki. Stąd żywe zainteresowanie maszynkami do mielenia mięsa w domu, pozwalającymi zachować wartości odżywcze gotowanych produktów parowarami, suszarkami do grzybów, wyciskarkami do owoców, kamieniami do wypieku pizzy czy kiełkownicami, umożliwiającymi samodzielną hodowlę kiełków zbóż, roślin strączkowych i warzyw.

Ponieważ wiele tego typu sprzętów jest coraz bardziej bezpieczna, łatwa w obsłudze i zaawansowana technologicznie, można chyba powiedzieć, że w tym przypadku rozwój techniki sprzyja ludzkiemu zdrowiu i pozytywnym nawykom. Jeśli moda na żywieniowy „powrót do źródeł” nadal będzie tak skutecznie wspierana przez ofertę rynkową, niech ona potrwa jak najdłużej.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 7.7/10 (3 votes cast)
AGD a moda na "slow food", 7.7 out of 10 based on 3 ratings

Wpisz Komentarz


Wybrane Wpisy

  • Archiwa

  • Reklama