• cze : 6 : 2017 - Jak urządzić kino domowe w salonie?
  • lis : 24 : 2016 - Jak przechowywać produkty w lodówce?
  • kwi : 19 : 2015 - Dla kogo mikro-wieża?
  • kwi : 17 : 2015 - Telewizor – czy jest dziś potrzebny?
  • lut : 19 : 2015 - Jakie wyposażenie kuchni pomoże Ci być zdrowym (i schudnąć)?

Podejmując decyzję przy wyborze wyposażenia kuchni, jednym z większych dylamtów z pewnością będzie zakup piekarnika. Do wyboru mamy jego cztery rodzaje : piekarnik tradycyjny, piekarnik kompaktowy, piekarnik parowy oraz piekarnik parowy z funkcją pieczenia. Poniżej przedstawione zostaną najważniejsze, związane z nimi informacje. Zapraszamy do zapoznania się z artykułem.

Pierwszym, najbardziej popularnym piekarnikiem jest piekarnik tradycyjny. Jest on stosowany w większości domów. Wyposażony jest w kilkanaście funkcji, dzięki czemu wykorzystywany jest w przygotowaniu praktycznie każdej potrawy. Działanie piekarnika polega na rozprowadzaniu gorącego powietrza wewnątrz komory. Wielką zaletą piekarnik tradycyjny jest jego prosty obsługa.

Drugim rodzajem jest piekarnik kompaktowy. Jest to połączenie piekarnika i kuchenki mikrofalowej. Z tego względu jest idealnym rozwiązaniem dla małych pomieszczeń kuchennych. Za pomocą jednego urządzenia będziemy mogli upiec potrawę w tradycyjny sposób, jak i dzięki działaniom mikrofali. Piekarnik kompaktowy uważany jest podstawowym elementem wyposażenia każdej nowoczesnej kuchni.

Preferującym zdrowy tryb życia osobom z pewnością przypadnie do gustu kolejny rodzaj piekarnika – piekarnik parowy. Główną zaletą takiego piekarnika jest jednoczesna możliwość gotowania wielu potraw na poszczególnych poziomach piekarnika. Co więcej, żadna z potraw nie wymaga dodatku tłuszczu. Piekarnik parowy pozwala na zachowanie najwyższych wartości odżywczych produktów i przyrządzanych z nich potraw. Obecnie, piekarnik parowy cieszy się coraz większym powodzeniem.

Ostatnim rodzajem piekarnika jest piekarnik parowy z funkcją pieczenia. Jak sama nazwa wskazuje, oprócz zdrowego gotowania na parze, za jego pomocą można także piec potrawy w prawie tradycyjny sposób. Prawie, gdyż pieczenie wykorzystuje parę, a temperatura pieczenia jest dużo niższa, niż w przypadku pieczenia piekarnika tradycyjnego. Takie pieczenie, sprawia, że podobnie jak w przypadku typowego piekarnika parowego, potrawy nie tracą cennych witamin.

Wybór sprzętu kuchennego ma to do siebie, że będzie służył przez wiele długich lat. Mając do wyboru cztery rodzaje piekarników, przed podjęciem decyzji, warto poczytać informacje na temat każdego z nich. Warto przy tym wiedzieć, że różne firmy w swoich ofertach mogą mieć inne, dodatkowe funkcje w produktach. W razie wątpliwości można zapytać o pomoc sprzedawcę lub zapytać na forum internetowym, gdzie ludzie dzielą się swoimi opiniami i radami.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Categories: Kuchnia

Wpisz Komentarz


Wybrane Wpisy

  • Archiwa

  • Reklama