• cze : 6 : 2017 - Jak urządzić kino domowe w salonie?
  • lis : 24 : 2016 - Jak przechowywać produkty w lodówce?
  • kwi : 19 : 2015 - Dla kogo mikro-wieża?
  • kwi : 17 : 2015 - Telewizor – czy jest dziś potrzebny?
  • lut : 19 : 2015 - Jakie wyposażenie kuchni pomoże Ci być zdrowym (i schudnąć)?

Czy wiesz, że układ żywności na półkach w twojej lodówce ma znaczenie? Prawidłowe przechowywanie produktów spożywczych sprawi, że żywność dłużej utrzyma świeżość i będzie nadawała się do spożycia. Sprawdź zatem, jak prawidłowo ulokować poszczególne produkty na lodówkowych półkach.

Hierarchia półek

kitchen-2174593_1280

Temperatura w lodówce różni się na różnych jej poziomach, dlatego każdy spośród produktów spożywczych, które w niej przechowujesz, powinien znaleźć się w odpowiednim miejscu. W górnej części lodówki temperatura jest najwyższa i waha się w okolicach 8 stopni, dlatego będzie to najlepsze miejsce dla różnego rodzaju przetworów oraz produktów mlecznych – mleka, jogurtów, czy śmietany. Na górnej półce panuje bowiem optymalna temperatura, w której przetrwać mogą korzystne dla zdrowia bakterie zawarte w tych produktach. Zbyt niska temperatura wpływa na nie niekorzystnie.

Środkowe półki z kolei to miejsce, gdzie temperatura wynosi około 4-5 stopni. Jest to zatem idealne miejsce do przechowywania jajek, masła, wędlin oraz kiełbas. Na najniższych półkach, gdzie temperatura sięga 2 stopni, znajdziesz miejsce dla surowego mięsa i ryb. Z kolei dolne szuflady przeznaczone są do przechowywania warzyw i owoców, ponieważ panuje tam temperatura 10 stopni.

Co za dużo, to nie zdrowo

cereal-898073_1280

Kolejną ważną zasadą, o której powinieneś pamiętać jest kupowanie umiarkowanej ilości jedzenia. Pozwoli Ci to nie tylko ograniczyć jego marnowanie, ale też zapewni dłuższą świeżość artykułów spożywczych. Za dużo produktów na półkach lodówki zaburza bowiem właściwą cyrkulację powietrza w urządzeniu, co ma szczególne znaczenie w przypadku sprzętu z technologią No Frost. Ten nowoczesny system chłodzenia pozwala na ograniczenie wilgoci w lodówce, dzięki czemu nie osiada na niej szron, a produkty zachowują dłużej świeżość. Technologię No Frost zawierają np. lodówki Beko.

O czym jeszcze warto pamiętać? Żywność najlepiej przechowywać w specjalnie przystosowanych do tego pojemnikach lub torebkach – plastikowe worki ograniczają dopływ powietrza oraz parowanie, dlatego za ich sprawą przyspiesza się proces psucia żywności. Dodatkowo pamiętaj, aby nie wkładać do lodówki ciepłych dań, ponieważ obniży to temperaturę w środku urządzenia, a ponowne jej obniżenie będzie wymagało zużycia większej ilości energii eklektycznej.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Categories: Lodówki

Wpisz Komentarz


Wybrane Wpisy

  • Archiwa

  • Reklama