• lis : 24 : 2016 - Jak przechowywać produkty w lodówce?
  • kwi : 19 : 2015 - Dla kogo mikro-wieża?
  • kwi : 17 : 2015 - Telewizor – czy jest dziś potrzebny?
  • lut : 19 : 2015 - Jakie wyposażenie kuchni pomoże Ci być zdrowym (i schudnąć)?
  • gru : 17 : 2014 - Nagrody Darwina, a sprzęt domowy

Okap jest nieodłącznym elementem wyposażenia każdej kuchni. To dzięki niemu zapachy powstałe w trakcie gotowania nie rozprzestrzeniają się po całym mieszkaniu, a para wodna nie skrapla się na płytkach ściennych. Dlatego właśnie, aby zapewnić sobie poczucie komfortu w trakcie gotowania, należy odpowiednio dobrać urządzenie. Co zatem wybrać – wyciąg czy pochłaniacz?

O tym, jaki okap wybierzemy decyduje nie tylko nasz gust czy zasobność portfela. Najważniejszym czynnikiem mającym wpływ na nasza decyzję są warunki architektoniczne wykańczanego pomieszczenia. Mając na uwadze te aspekty, będziemy mogli znaleźć w wybranym AGD markecie urządzenie idealnie odpowiadające naszym potrzebom.

Pochłaniacz czy wyciąg?

Aby okap pracujący w trybie wyciągu mógł spełniać swoją funkcję, czyli odprowadzać zanieczyszczone powietrze na zewnątrz, konieczne jest podłączenie do kanału wentylacyjnego. Nie wszystkie budynki posiadają tak rozprowadzoną instalację, dlatego jeśli nasza kuchnia nie jest podłączona do wentylacji, jesteśmy zdani na urządzenie filtrujące powietrze, czyli pochłaniacz.

Nie oznacza to jednak, że w każdej kuchni posiadającej podłączenie do wentylacji należy instalować wyciąg. Wybór pomiędzy tymi urządzeniami należy przede wszystkim uzależnić od częstotliwości i intensywności gotowania. Jeśli w domowym zaciszu przygotowujemy posiłki jedynie sporadycznie, pochłaniacz w zupełności wystarczy. W takim przypadku urządzenie, w zależności od tego w jakie filtry zostało wyposażone, usunie z powietrza drobinki zanieczyszczeń i tłuszcz oraz ograniczy intensywność nieprzyjemnych zapachów.

Okap do zadań specjalnych

Urządzenie odprowadzające powietrze na zewnątrz z pewnością będzie lepszym rozwiązaniem w pomieszczeniach, w których gotuje się dużo i intensywnie. Dzięki temu unikniemy skraplania się pary wodnej np. na płytkach czy oknach, co prowadziłoby do powstawania nieestetycznych zacieków. Ponadto nieprzyjemne zapachy powstałe w trakcie np. smażenia, zostaną skutecznie odprowadzone na zewnątrz.

Poszukując idealnego rozwiązania dla swojej kuchni, warto pamiętać, ze większość nowoczesnych okapów może pracować w obu wymienionych wyżej trybach. Zanim jednak zakupimy konkretny model, warto sprawdzić te parametry –dzięki temu będziemy mieli pewność, że wybrane urządzenie sprawdzi się w naszej kuchni.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Categories: Okapy

Wpisz Komentarz


Wybrane Wpisy

  • Archiwa

  • Reklama