• lis : 24 : 2016 - Jak przechowywać produkty w lodówce?
  • kwi : 19 : 2015 - Dla kogo mikro-wieża?
  • kwi : 17 : 2015 - Telewizor – czy jest dziś potrzebny?
  • lut : 19 : 2015 - Jakie wyposażenie kuchni pomoże Ci być zdrowym (i schudnąć)?
  • gru : 17 : 2014 - Nagrody Darwina, a sprzęt domowy

Czy często masz tak, że nagle wpadasz na fantastyczne zdjęcie ilustrujące przepis i pierwsza myśl jaka przychodzi Ci do głowy to „upiecz to!”. Jeśli tak to bądź pewien, że nie jesteś w tym odosobniony, a wiele osób próbuje przyrządzić to, co widzieli na ekranie monitora. Nieliczni tylko zdają sobie sprawę, że tego typu zdjęcia są zazwyczaj przygotowywane przez zespół fotografów, a potem retuszowane. Co stanie się jeśli weźmie się za to amator?

Wyjaśnijmy sobie na wstępie, że blogi kulinarne dzielą się na te prowadzone przez amatorów, półamatorów i profesjonalistów. Amator to po prostu Pani Lucyna, Grażyna czy Monika, które od czasu do czasu lubią coś upichcić, a potem wrzucić amatorskie zdjęcia potraw do sieci.

Półamatorzy to z kolei osoby, które albo postanowiły pogłębiać swoją wiedze, jeśli chodzi o prowadzenie bloga, bądź prowadziły go w taki sposób, iż koncerny produkujące żywność (i wszystko co z nią związane) zaproponowały im współpracę co objawia się w „lokowaniu produktu” oraz czasem profesjonalnymi sesjami zdjęciowymi.

Ostatni typem są profesjonalni kucharze, którzy z prowadzenia swoich stron uczynili sposób na zareklamowanie swoich umiejętności i podkreślenie roli eksperta. Takim osobom zawsze towarzyszy ekipa zawodowych fotografów i grafików w odpowiedni sposób retuszujących zdjęcia. Bywa również i tak, że to co widać jako „ilustracje przepisów” w rzeczywistości jest tylko atrapą pożywienia (na przykład bita śmietana z pianki do golenia).

Co dzieje się jednak, gdy ktoś nie jest tego świadom i w wyobraźni widzi taki sam obraz jak na stronie www? Efekty bywają wręcz czasem porażające, a przygotowane potrawy są albo niejadalne albo bardzo nieestetyczne.

Jak więc odnaleźć dobry blog kulinarny?

1. Staraj się dobierać blogi, na których są realne, a nie retuszowane zdjęcia,

2. Upewnij się, że prowadzi go realna osoba (rubryka „o mnie”, kanał na YouTube itp.),

3. Jeśli tak jest niech będzie to hobbysta bądź kucharz, a nie kolejna „blogerka modowa, od lekkich przekąsek”,

4. Zwracaj uwagę na jakość komentarzy i odpowiedzi, a nie ich ilość,

5.Zadaj danej osobie konkretne pytanie i sprawdź czy odpowie,

6.Uważaj na „lokowanie produktu”,

7.Czasem słabsza szata graficzna może (ale nie musi) oznaczać dobrą zawartość merytoryczną.

A co jeśli podejdziesz bezrefleksyjnie do pięknych zdjęć na ekranie Twojego komputera? Przykłady odnajdziesz poniżej:

hilarious-pinterest-fails-12

hilarious-pinterest-fails-13

hilarious-pinterest-fails-14

hilarious-pinterest-fails-17

hilarious-pinterest-fails-18

hilarious-pinterest-fails-17

hilarious-pinterest-fails-18

hilarious-pinterest-fails-26

hilarious-pinterest-fails-30

hilarious-pinterest-fails-21

hilarious-pinterest-fails-24

hilarious-pinterest-fails-22

Udanych łowów na realne przepisy!

PS Zdjęcia, jeśli nie jest na nich zaznaczone inaczej, zaczerpnięto z tego adresu.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
7 powodów przez które powinieneś nabrać dystansu do blogów kulinarnych, 10.0 out of 10 based on 1 rating
Categories: Porady

Wpisz Komentarz


Wybrane Wpisy

  • Archiwa

  • Reklama