• lis : 24 : 2016 - Jak przechowywać produkty w lodówce?
  • kwi : 19 : 2015 - Dla kogo mikro-wieża?
  • kwi : 17 : 2015 - Telewizor – czy jest dziś potrzebny?
  • lut : 19 : 2015 - Jakie wyposażenie kuchni pomoże Ci być zdrowym (i schudnąć)?
  • gru : 17 : 2014 - Nagrody Darwina, a sprzęt domowy

Niektórzy wciąż gotują wodę na herbatę czy kawę w tradycyjnych czajnikach na kuchenkach gazowych czy elektrycznych. Tylko po co czekać kilka minut, gdy wrzącą wodę możemy uzyskać po kilkudziesięciu sekundach? Czajniki elektryczne są jednak szybsze, bezpieczniejsze. Podpowiemy, jak model wybrać dla siebie. Na co zwracać uwagę, przy kupnie czajnika elektrycznego?

Wybór czajnika nie jest trudny, choć producenci starają się, by poprzez różne nie zawsze dobrze funkcjonujące udogodnienia odwieść klienta od właściwej decyzji. Jakie parametry są więc najważniejsze?

Wielkość czajnika

Zacznijmy od rzeczy podstawowych i praktycznych. Wielkość czajnika, czyli ile wody możemy wlać do środka. Jeśli jesteśmy singlami, nawet z największymi aspiracjami, nie powinniśmy mimo wszystko kupować 3 litrowego czajnika. Taka pojemność przyda nam się jedynie przy kolacji dla kilku osób, poza tym w ogóle. Jedna szklanka czy kubek zaś to 0,2-0,3 litra, dla jednej osoby to i litr będzie nadto, ale nie dla całej, 4 osobowej rodziny. Mierzmy więc siły na zamiary.

Rodzaj grzałki

Wśród najczęściej stosowanych grzałek znajdziemy dwa główne typy: grzałki spiralne oraz grzałki płytowe. Te pierwsze są częściej spotykane, pewnie dlatego, że są tańsze. Ich konstrukcja wymaga, by wlewać do nich określoną co najmniej minimalną dozę wody, tak by ciecz pokryła grzałkę. Ma to zapobiec jej przegrzaniu i spaleniu. Do tego typu czajników zalicza się np. Czajnik CookingStyle TEK 951W (znajdziesz go tutaj http://www.euro.com.pl/czajniki/raven-ec003_1.bhtml).

Grzałki płytowe co prawda również posiadają owe minimum wody, które należy wlać przy każdorazowym podgrzaniu, ale ze względu na płaską konstrukcję, wody tej nie musi być tak wiele. Do zalet grzałek płytowych należy zaliczyć również mniejsza ilość osadzającego się kamienia oraz łatwiejsze czyszczenie czajnika.

Filtry

Wspomnieliśmy o osadzającym się kamieniu. Bardzo przydatną rzeczą w tym wypadku są różnego rodzaju filtry, które zapobiegają lub minimalizują przedostawanie się zanieczyszczeń i osadów do kubka. Może on być wykonany z siateczki nylonowej (najmniej skuteczny) lub stali szlachetnej, może to być również filtr wykonany z węgla.

czajnik

Bezpieczeństwo

Bardzo przydatne są także różnego rodzaju zabezpieczenia. Przydatny, szczególnie dla roztargnionych, będzie zabezpieczenie przed włączeniem podgrzewania bez wystarczającej ilości wody w środku czajnika, co uchroni czajnik przed jego spaleniem. Inny czujnik wychwyci zbyt wysoką temperaturę w czajniku, np. w przypadku wielokrotnego podgrzewania.

Przewód zasilający oraz rodzaj podstawy

Z jednej strony dobrze, gdy czajnik posiada długi przewód, z drugiej strony, długi kabel może się plątać, co nie wygląda estetycznie i nie zawsze jest bezpieczne. Świetnym rozwiązaniem jest możliwość zwijania tego kabla w obudowie podstawy czajnika. Obudowa najlepiej gdy jest obrotowa, a więc umożliwia stawianie czajnika w dowolnej pozycji. Jest to nie tylko o wiele bardziej wygodne, ale i zapobiega możliwym usterkom.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Czajnik elektryczny – jaki wybrać?, 10.0 out of 10 based on 1 rating
Categories: Porady

Wpisz Komentarz


Wybrane Wpisy

  • Archiwa

  • Reklama