• cze : 6 : 2017 - Jak urządzić kino domowe w salonie?
  • lis : 24 : 2016 - Jak przechowywać produkty w lodówce?
  • kwi : 19 : 2015 - Dla kogo mikro-wieża?
  • kwi : 17 : 2015 - Telewizor – czy jest dziś potrzebny?
  • lut : 19 : 2015 - Jakie wyposażenie kuchni pomoże Ci być zdrowym (i schudnąć)?

Na pozór to nic trudnego. Otwierasz drzwiczki, sięgasz do torby z zakupami, wyciągasz nabyty produkt, kładziesz na którejkolwiek z półek i gotowe. Czyż nie tak? Otóż wcale nie!

Nowoczesne lodówki są o wiele wygodniejsze niż stare, które były małe i wymagały wymiany po kilku latach użytkowania, gdyż przy intensywniejszym przesuwaniu ulatniał się z nich gaz. Te współczesne często posiadają wyższą klasę, pomagając zaoszczędzić energię elektryczną, są wyposażone w wykluczający konieczność samodzielnego rozmrażania system no-frost, a także posiadają więcej komór. Dobrym przykładem nowoczesnego sprzętu są lodówki Whirlpool.

Co trzymać na górnej półce lodówki?

Górna półka w nowoczesnych lodówkach jest zazwyczaj węższa, w urządzeniach osiągających prawie dwa metry nierzadko trzeba stanąć na palcach, by sięgnąć głębiej. Idealnie trzyma się na niej delikatne produkty: mleko, jogurty i cały deserowy nabiał, dżemy, powidła i konfitury, torty i ciasta, a także domowe obiady.

Jednocześnie górna półka jest tą, na której jest najcieplej. Wymienione produkty warto na niej trzymać z tego powodu, iż zawierają pozytywne bakterie, które w niższych temperaturach giną, ustępując miejsca złym bakteriom gnilnym.

shutterstock_167828213

Co trzymać na środkowej półce lodówki?

Środkowa półka lodówki, przy odpowiednio ustawionej temperaturze, osiąga 2-3 stopnie Celsjusza. Warto umieszczać na niej produkty, których termin przydatności do spożycia jest krótki i/lub planujesz zjeść je w przeciągu najbliższych dni.

Na środowej półce dobrze spisuje się wędlina, biały i żółty ser, twarogi, jajka, gotowe dania domowe – zupa w przykrytym garnku. Jeżeli zabraknie miejsca na górnej półce, tu także możesz położyć nabiałowe desery: jogurty i serki homogenizowane.

Co trzymać na dolnej półce lodówki?

To najchłodniejsze miejsce, które przy poprawnie ustawionej temperaturze lodówki osiąga 1-2 stopnie Celsjusza. Na dolnej półce warto trzymać wymagające produkty, takie jak surowe mięso, w tym również ryby. Należy jednak pamiętać, żeby jak najszybciej wykorzystać je do stworzenia potrawy lub podzielić na porcje i zamrozić – tak przetrwają dłużej.

shutterstock_320161295

Nowoczesne lodówki Whirlpool posiadają dolne szuflady – co w nich trzymać?

Szuflady są zdecydowanie najcieplejszym miejscem lodówki, dodatkowo zabezpieczonym przed cyrkulacją powietrza. Ich temperatura zaczyna się od 2 stopni, a może wynosić nawet 5 i więcej – wszystko zależy od tego, jak zaprogramujesz swój sprzęt, oraz czy ma on opcję osobnego ustawiania temperatury dla szuflad.

Z racji zwiększonej temperatury i wilgotności powietrza, szuflada nowoczesnych urządzeń, takich jak wspomniane już lodówki Whirlpool, to doskonałe miejsce do przechowywania owoców  warzyw. Sałata, ogórki i wszelka zielenina opakowane w siateczki lub folię przetrwają w niej nawet tydzień, miękkie i drobne owoce krócej – warto trzymać je w dodatkowych pojemniczkach i umyć dopiero przed jedzeniem.

Co trzymać na bocznych półkach lodówki?

Półki boczne to kolejne miejsce, w którym jest ciepło – temperatura oscyluje w granicach 3-4 stopni Celsjusza. Oznacza to, że postawisz na nich te produkty, które nie są zbyt delikatne i nie wymagają przebywania w niskich temperaturach.

Przykładami produktów, które warto trzymać na bocznych półkach, są: napoje, przetwory w słoikach, sosy i przyprawy, pasty warzywne, oleje. Jeśli producent lodówki przewidział miejsce na jajka, możesz je tam trzymać do kilku tygodni, oczywiście jeżeli wcześniej nie zostały umyte. Wszystko dzięki skorupce, która posiada warstwę zabezpieczającą i dba, by do środka nie przedostały się żadne drobnoustroje.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Wpisz Komentarz


Wybrane Wpisy

  • Archiwa

  • Reklama