• lis : 24 : 2016 - Jak przechowywać produkty w lodówce?
  • kwi : 19 : 2015 - Dla kogo mikro-wieża?
  • kwi : 17 : 2015 - Telewizor – czy jest dziś potrzebny?
  • lut : 19 : 2015 - Jakie wyposażenie kuchni pomoże Ci być zdrowym (i schudnąć)?
  • gru : 17 : 2014 - Nagrody Darwina, a sprzęt domowy

Niektórzy traktują kuchnię jak tajne laboratorium, inni jako pole minowe, a dla innych jest ona ulubionym miejscem wypoczynku. Dla wszystkich typów przygotowaliśmy mały kuchenny poradnik, który pozwoli kreatywnie przetrwać, nawet bez pełnego ekwipunku i osprzętowania AGD.

1. Oddzielenie żółtka od białka

Owszem, można nabyć designerskie sprzęty kuchenne, jednak, prawdziwi twardziele wiedzą, że wystarczy wykorzystać to, co akurat mamy w zanadrzu – jesteśmy w Polsce, więc… sięgnijmy po butelkę. Wystarczy nacisnąć plastikową butelkę, a następnie zassać żółtko do środka. Efekt – perfekcyjne rozdzielenie, bez niepotrzebnego rozlewania żółci.

wiecznie-glodni.blogspot.com

wiecznie-glodni.blogspot.com

 

2. Zasługujesz na to, co najsłodsze – czyli owoce dla dojrzałych

Dobra, wiemy – liczy się wnętrze, tylko jak do niego dotrzeć, patrząc na stos zamaskowanych owoców w markecie? Otóż, aby wyłowić najsłodsze okazy, wystarczy szczypta wiedzy.

  • Chcąc wybrać słodki arbuz, wystarczy go opukać – jeśli usłyszymy pusty dźwięk – będzie to obietnica wspólnych, obłędnie słodkich  chwil.
ebonypeoples.com

ebonypeoples.com

 

  • Pomarańczowa rozkosz – aby wybrać słodkie pomarańcze, polujmy na okazy ciężkie, z charakterystycznym, wybrzuszonym i dużym „pępkiem” – to znak rozpoznawczy soczystych i słodkich okazów. To zawsze działa.

orange-174497_640

 

  • Chcąc wybrać dojrzały owoc granatu, kierujmy się ich ciężarem i miękkością skórki – im bardziej miękka, tym dojrzalszy owoc (jeśli jednak ma brązowe plamy,  owoc może być już nadpsuty).  Do tego im cięższy gr, tym słodszy i bardziej soczysty – wybierajmy więc wagę ciężką.

pomegranate-open-196800_640

3. Romantyczna kolacja przy świecach

Czyli wykorzystaj to, co masz w kuchni i zrób to po swojemu;)

9b34e7f1208deb4c2fc0754e69b134f5

pinterest.com

 

4. Zrób trochę miejsca

Jeśli szafki kuchenne zaczynają pękać w szwach – nie musisz dokupować nowych, wystarczy szczypta wyobraźni i… słoików

sloje

http://www.hgtv.com

… czy tam starych kół

24605aef88a0f0d8e2f658aa42782b3b

apartmenttherapy.com

 

5. Drylowanie na krawędzi

Oczywiście, że świetnie jest mieć drylownicę, jeśli jednak nie macie jej w swojej kuchni – nic straconego. Chcąc drylować wiśnie, wystarczy przygotować słomkę lub butelkę – a pestki na dobre znikną z wiśniowego świata.

drylowanie wiśni

6. Pomyśl, zamiast kupować

Jeśli potrzebujesz łopatki do odmierzania składników lub do prac w ogrodzie – po prostu ją zrób.

tumblr.com

tumblr.com

 

I nie przestawaj kreować;)

 

tumblr_mbyiwu10bA1qhkzpz

Stare jak świat, ale zawsze warto przypomnieć:

499x1201x23-plastic.jpg.pagespeed.ic.IhxwaL6X2b

 

7. Domowa fabryka gorącej czekolady

Jeśli chcesz stworzyć czekoladę na gorąco – rodem z najlepszych kawiarni, możesz stworzyć ją w zaciszu własnego domu, bez kupowania drogich sprzętów. Wystarczy, że podgrzejesz mleko i wrzucisz do niego kilka cukierków truflowych. Uwaga! efekt może znacznie ograniczyć przychody lokalnych czekoladziarni!

http://thisweekfordinner.com

http://thisweekfordinner.com

8. Mistrz pizzy

Jeśli uwielbiasz smak pizzy, ale nie masz czasu, kasy czy tam ochoty na mozolne wypiekanie i wyrabianie ciasta – możesz lekko oszukać system. Wystarczy, że kupisz cienkie placki tortilli, muśniesz je przecierem pomidorowym i wypełnisz ulubionymi dodatkami. Takie dzieło potrzebuje zaledwie kilku minut w piekarniku, po to, aby stać się Twoim nowym, popisowym daniem, które pokochasz.

uktv.co.uk

uktv.co.uk

9. Po co kupować doniczki?

Jeśli szukasz ekologicznych i oryginalnych pojemników na sadzonki, możesz wykorzystać, to co już masz w domu. Zużyte rolki po papierze toaletowym, skorupki po jajach czy też skórka cytryny – to jest to!

976431f87c66d821169ee690d659e7ca

10. Efektowne rozbieranie – czyli zrób to dobrze!

Właśnie w tej minucie, miliony ludzi na świecie nieudolnie obiera pomarańcze, tryskając drogocennym sokiem, to na ulubioną bluzkę, to na szefa, kochankę czy tam w oko. Jednak można to zrobić inaczej – i to bez żadnego dodatkowego sprzętu.

http://www.listotic.com

http://www.listotic.com

 

11. Zapytaj jajko o wiek

Jeśli w Twojej kuchni pojawiają się jaja, których wiek i pochodzenie nie są do końca jasne, wystarczy, że samodzielnie przeprowadzisz przesłuchanie. Wystarczy szklaka wody i jajko zacznie sypać!

http://www.listotic.com

http://www.listotic.com

12. Jedenaste, nie wyrzucaj, tylko kreuj!

Czyli – pomyśl, zanim się czegoś pozbędziesz – koniec, może być przecież nowym początkiem.

etsy.com

etsy.com

e4d0beb99f3b5f5b4538d6af0ecb2146

bobvila.com

bobvila.com

hgtv.com

hgtv.com

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 9.0/10 (1 vote cast)
Kuchenna szkoła przetrwania - czyli triki dla zaradnych, 9.0 out of 10 based on 1 rating
Categories: Ciekawostki, Porady

Wpisz Komentarz


Wybrane Wpisy

  • Archiwa

  • Reklama