• cze : 6 : 2017 - Jak urządzić kino domowe w salonie?
  • lis : 24 : 2016 - Jak przechowywać produkty w lodówce?
  • kwi : 19 : 2015 - Dla kogo mikro-wieża?
  • kwi : 17 : 2015 - Telewizor – czy jest dziś potrzebny?
  • lut : 19 : 2015 - Jakie wyposażenie kuchni pomoże Ci być zdrowym (i schudnąć)?

Suszenie produktów to jedna z najstarszych metod, stosowanych do konserwacji żywności. Pozwala ona zachować wiele właściwości odżywczych suszonych produktów, a niektóre produkty po ususzeniu uzyskują wyjątkowy smak i aromat. Jakie produkty warto suszyć i jak powinniśmy to robić?

Dzięki suszeniu, usuwamy wodę z danych produktów – przez co są one odporne na szybkie psucie i gnicie. Nasi praprzodkowie suszyli zarówno warzywa jak i mięso – wykorzystując do tego słońce i wiatr, z czasem także ogień. Współcześnie, mamy do wyboru zarówno naturalne suszenie na słońcu, jak i metody, które przyspieszą ten proces – czyli np. suszenie w specjalnych maszynach lub w piekarniku. W Polsce zazwyczaj suszymy grzyby, a także niektóre owoce i warzywa (figi, śliwki, winogrona), w Stanach przysmakiem jest suszone mięso wołowe (beef jerky), a większość koneserów na całym świecie ceni walory smakowe suszonych pomidorów (nieraz bardziej cenionych od świeżych okazów).

suszenie żywności

Dlaczego warto suszyć żywność?

  • Dzięki temu zachowamy na dłużej dane produkty i będziemy mogli z nich korzystać także poza sezonem
  • Tworzenie własnych mieszanek suszonych przysmaków czy ziół pozwala na otrzymanie sprawdzonych dodatków – bez konserwantów i sztucznych wypełniaczy
  • To sposób na oszczędność pieniędzy – zamiast wyrzucać nadmiar produktów – zachowamy je na dłużej, nie będziemy przy tym musieli kupować drogich, gotowych produktów (gdzie na ostateczną cenę składa się też cena opakowania, promocji i dystrybucji)
  • Pozwala to na stworzenie esencji smaku przy zminimalizowaniu rozmiarów produktów – co ułatwia przechowywanie
  • Zatrzymujemy wartości odżywcze i smakowe wielu produktów (niekiedy nawet uzyskujemy ich poprawę).

Co możemy suszyć?

Suszyć możemy większość produktów, wystarczy do każdego z nich dopasować optymalny czas i temperaturę suszenia. Suszyć możemy grzyby, zioła, ale także warzywa, cytrusy, a nawet mięsa i ryby. Poza tym, możemy suszyć także ziarna – tworząc pyszne i zdrowe mieszanki. Dzięki suszeniu rozmaitych ziół – możemy zachować smak i aromat przypraw i tworzyć własne kompozycje i mieszanki ziół, którymi będziemy doprawiać nasze dania przez cały rok. Dzięki samodzielnemu suszeniu, unikniemy sztucznych dodatków, kandyzowania, konserwantów czy wzmacniaczy smaku – a uzyskamy sprawdzone i zdrowe przysmaki i dodatki.

suszone owoce

Jak suszyć?

Podczas suszenia bardzo istotne jest zapewnienie stałej, wysokiej temperatury i unikanie nawet najmniejszego kontaktu z wilgocią – gdyż może to zniszczyć cały zbiór żywności i sprawić, że zacznie się psuć. Tradycyjnie, suszenie wykonujemy w piekarnikach lub w piwnicach albo na parapetach – jednak suszenie w piekarnikach nie należy do ekonomicznych, jest także czasochłonne. Zaś suszenie na otwartej przestrzeni, zwiększa ryzyko zabrudzeń i zawilgocenia, co może zmarnować całe zapasy. Stąd też, coraz więcej osób decyduje się na wybór specjalnego urządzenia do suszenia – które pozwala na oszczędność miejsca, czasu i pieniędzy. Wiele urządzeń, jest bardzo wydajnych i pobiera minimalną ilość energii – samodzielnie regulując temperaturę i czas wyłączenia urządzenia – przez co, nie musimy kontrolować całego procesu, a wystarczy, że odbierzemy gotowe, aromatyczne suszonki.

Czym się kierować, wybierając suszarkę do żywności?

  • Przy wyborze urządzenia bardzo istotne jest to, aby można było uzyskać równomierne suszenie produktów. W tym celu proponowane są różne funkcje dodatkowe, np. obiegowy strumień suszący lub wentylujący, obrotowe sita czy niewielkie procesory, sterujące temperaturą.
  • Jeśli zależy nam na szybkim i wydajnym suszeniu, powinniśmy zwrócić uwagę na moc urządzenia, zwykle wynosi ona 40 do 700 W – zazwyczaj im wyższa, tym lepszy i szybszy efekt uzyskamy.
  • Praktyczne są też modele posiadające termoregulację oraz możliwość regulacji stopnia i mocy suszenia, a także termostat, który utrzyma temperaturę na stałym poziomie.
  • Przy wyborze urządzenia warto zwrócić uwagę na pojemności ilość sit suszących – co pozwoli na pomieszczenie wielu produktów – na wybranych wysokościach, dostosowując temperaturę do konkretnych smakołyków. Ważne, aby wziąć pod uwagę także wysokość sit – im większe produkty zamierzamy suszyć, tym wyższe powinny one być (dostępne są także suszarki z regulowaną wysokością). Zwykle pojemność uradzeń wynosi około 10 l, ale jeśli zamierzamy suszyć wiele produktów, można wybrać modele, które mają pojemność 15l.
  • Nie bez znaczenia jest też głośność pracy urządzenia – gdyż suszarka zazwyczaj pracuje przez kilka lub kilkanaście godzin, więc zbyt głośne urządzenie, z czasem, może być dość uciążliwe. Przydatne są też takie funkcje, jak automatyczne wyłączenie urządzenia po skończonym procesie
  • Warto także wybrać modele z przezroczystą obudową, co pozwoli kontrolować proces, bez konieczności otwierania urządzenia. Nie zapominajmy także, by przyjrzeć się urządzeniu pod kątem prostoty konstrukcji, a tym samym łatwością mycia urządzenia (i tego czy można je myć w zmywarce)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Categories: Porady

Wpisz Komentarz


Wybrane Wpisy

  • Archiwa

  • Reklama