• lis : 24 : 2016 - Jak przechowywać produkty w lodówce?
  • kwi : 19 : 2015 - Dla kogo mikro-wieża?
  • kwi : 17 : 2015 - Telewizor – czy jest dziś potrzebny?
  • lut : 19 : 2015 - Jakie wyposażenie kuchni pomoże Ci być zdrowym (i schudnąć)?
  • gru : 17 : 2014 - Nagrody Darwina, a sprzęt domowy

Samodzielne pieczenie chleba w domu w automacieSamodzielne pieczenie chleba w domu staje się coraz bardziej popularne. Rynek reaguje na tę modę, oferując coraz więcej automatów do wypieku chleba. Jakie są kryteria wyboru, jeśli chodzi o zakup tego typu sprzętu?

Przede wszystkim zwróćmy uwagę na mieszadła – dostępne są maszyny z jednym lub dwoma mieszadłami. Wybierzmy raczej podwójne – poradzą sobie z większą ilością ciasta w krótszym czasie. Jednym z najważniejszych kryteriów jest również moc urządzenia. Może się ona wahać w przedziale między 500 W nawet do 1600. Większa moc oznacza oczywiście również większy pobór mocy, jednak warto zainwestować w maszynę o wyższych parametrów. Optymalny wybór to automat o mocy 800 – 1000 W – gwarantuje ona odpowiednie zagniecenie ciasta i jego wypiek.

Jeśli zależy nam na wypieku większej ilości chleba na raz – co niewątpliwie jest opcją oszczędnościową, a także daje nam większe pole do eksperymentów z różnymi przepisami – zdecydujmy się na urządzenie dwukomorowe; producenci coraz częściej proponują takie roziwązanie alternatywa do standardowych jednokomorowców.

Kontrowersyjną kwestią jest ilość dostępnych programów. Jeśli lubimy urządzenia wielofunkcyjne i naprawdę lubimy eksperymentować w kuchni, to przyjrzyjmy się takim rozbudowanym funkcjonalnościom: wiele automatów, oprócz podstawowego programu pieczenia, posiada również możliwości przyspieszonego pieczenia (program ten nadaje się zwykle do pieczenia chleba pszennego), program do pieczenia chleba słodkiego (zawierającego zwykle większą ilość tłuszczu, cukru i dodatków), do ciasta francuskiego, do ciasta na chleb tostowy czy program do robienia dżemów i powideł. Osoby, które chcą w automacie przede wszystkim piec wysokiej jakości chleb, nie muszą przepłacać i zawracać sobie głowy tego typu funkcjonalnościami – zazwyczaj będą używać maksymalnie dwóch programów i tyle prawdopodobnie wystarczy, by być w pełni zadowolonym z zakupionego sprzętu.

Natomiast bardzo praktyczną i godną polecenia funkcją jest możliwość opóźnienia startu. Takie zaprogramowanie czasu pracy maszyny (opóźnienie startu może wynosić nawet 15 godzin) pozwoli nam cieszyć się świeżym chlebem nawet z samego rana, gdyż urządzenie może pracować przez noc. Jeśli lubimy ciepły chleb, przyda się również automatyczny system podtrzymywania ciepła po upieczeniu.

Poniżej przedstawiamy najpopularniejsze automaty do pieczenia chleba na rynku (według rankingu nokaut.pl).

Wypiekacz MOULINEX OW5023 Home Bread Baguette

Fot. Moulinex

 

 

 

 

 

 

 

 

Wypiekacz ZELMER 43Z010

Fot. Zelmer

 

 

 

 

 

 

 

Wypiekacz ZELMER 43Z011

Fot. Zelmer

 

 

 

 

 

 

 

Wypiekacz MOULINEX OW6000 Baguette and Co

Fot. Moulinex

 

 

 

 

 

 

 

Wypiekacz PHILIPS HD 9020/40

Fot. Philips

 

 

 

 

 

 

 

Wypiekacz FIRST FA-5152

Fot. First Austria

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 8.8/10 (6 votes cast)
Na co zwrócić uwagę przy wyborze automatu do pieczenia chleba?, 8.8 out of 10 based on 6 ratings
Categories: Roboty kuchenne

2 odpowiedzi na wpis.

  1. Kriss pisze:

    Czy możecie polecić jakąś maszynę do chleba dla bezglutenowców? Czy jest taka sama jak do zwyklych chlebów?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)

Wpisz Komentarz


Wybrane Wpisy

  • Archiwa

  • Reklama